Цветан Цветанов бе избран за постоянен представител в Управителниясъвет на Европол.

...
Цветан Цветанов бе избран за постоянен представител в Управителниясъвет на Европол.
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Партия не се прави с говорене на жълтите павета

Цветан Цветанов бе определен за непрекъснат представител в Управителниясъвет на Европол. С това председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на ГЕРБ получи извънредно самопризнание от най-силната европейска работа. А минути преди началото на изявлението за " Труд ", ръководителят на комисията по култура Вежди Рашидов го поздрави за поста и особено означи, че признанието не се дава безплатно, а е за години непосилен труд без „ протоколни фотоси “.

" Честито самопризнание, господин Цветанов! Такава позиция в Европол се заема за пръв път от българин. Вежди Рашидов специално означи, че това е Ваш, персонален огромен триумф, който Вие носите за дребна България. В какво в действителност ще се показва този Ви пост?
– По Лисабонския контракт трябваше да бъдат признати процедурни правила за основаване на взаимна група за парламентарен надзор на Европол. Това не беше допустимо да се случи три години, а в Естонското председателство имаше девет страни, които възразяваха по текста, който беше препоръчан като процедурни правила. По време на българското европредседателство успяхме дружно с ръководителя на комисията LIBE (комисията по правораздаване и вътрешни работи в Европарламента, б.р.)  Клод Мораеш да изградим тактика и да реализираме консенсус с всички страни, които бяха „ въздържали си “ по време на естонското европредседателство. В София през март месец постигнахме един необикновен триумф,който остана малко неусетен, само че за пръв път бяха гласувани процедурните правила и тази взаимна група за парламентарен надзор над Европол към този момент е реалност. Трябваше да бъдат номинирани депутати, само че да бъде определен един, който да съставлява всички държави-членки в Управителния съвет на Европол. В този УС за пръв път е определен народен представител, който да реализира връзката и да подкрепя този надзор, който би трябвало да бъде реализиран върху Европол и огромна чест е, че това е човек от България, тъй като ние би трябвало да приказваме преди всичко за страната си, а по-късно за персоналните назначения или извършени избори. Това, което беше впечатляващо е, че тъкмо австрийското председателство дружно с ръководителя на комисията LIBE направиха предложение за моята кандидатура, което бе гласувано в пленарното съвещание във вторник в Брюксел.

– Единодушно и без несъгласие?
– Да. И това в действителност е огромното самопризнание за страната ни и за българската правоохранителна система. В диалога, който организирах с изпълнителния шеф на Европол Катрин де Бол, тя се ангажира през ноември месец в страната ни да бъдат изпратени специалисти, които ще проведат образование на наши прокурори, проверяващи служители на реда по избрани закононарушения, които са с огромна трудност. Това ще бъде от изгода и за надграждането на този потенциал, който сме постигнали в България за тези години. Направили сме и в допълнение предложение посредством нашия евродепутат Андрей Новаков във връзка с идната бюджетна рамка на Европейски Съюз. Европол има нужда от назначението на нови чиновници, тъй като провокациите като хакерските атаки, да вземем за пример, изискват да имаме най-високите равнища на отбрана и на съгласуваност. Европол се нуждаеше от спомагателен финансов запас в размер на към 23 млн. евро.  Новаков направи предложение в комисията по бюджет в Екологичен потенциал и на нейно съвещание във вторник е взето решение за кардиналната поддръжка за гласуването на 22 млн. евро увеличение на бюджета на Европол. Което значи, че ние дружно можем да координираме дейностите си от една страна с българските евродепутати и ние като депутати от националния парламент. Оценката, която получих от шефа на Европол, от австрийското председателство, я одобрявам като оценка на първо място на сполучливото ни европредседателство. Европол, като най-важната конструкция в Европейски Съюз, която сплотява всички правоохранителни системи в цяла Европа, се стреми всяка една държава-членка да осъзнае значимостта от това да споделя нужната информация. И мога да дам за образец, че когато станах министър на вътрешните работи,  страната ни имаше голям недостиг с това, че не споделяше информация. За първата година ние увеличихме осведомителния поток във файловете към Европол с 274 %. Това беше давано постоянно като илюстрация на добра процедура.

– Сам казвате, че Европол е изправена пред големи провокации, имахте срещи и с управлението на Европейската работа за битка с измамите, свързани с бюджета на Европейски Съюз (ОЛАФ, б.р.). Как страните от Европейски Съюз ще противодействат сполучливо на трансграничните закононарушения?
– В диалога ми с шефа на ОЛАФ Виле Итала той още веднъж акцентира, че страната ни е един надежден  сътрудник на ОЛАФ. Знаете, че направихме законодателна смяна, с която да се вършат административни инспекции и от българската точка за контакт на ОЛАФ. Това, което има построено като добра връзка с Министерство на вътрешните работи, с българската прокуратура, само че и със законодателните промени, които сме създали, дадохме опция да се вършат инспекции и на Национална агенция за приходите за лицата, към които има искане за инспекции. Господин Итала ще упорства за такива законодателни промени и в други страни-членки като у нас. Очаквам след покана на основния прокурор и от страна на управлението на Министерство на вътрешните работи до края на тази година шефът на ОЛАФ да посети страната ни. Противодействието за недопускане на злоупотреби  със средствата на европейския поданик е основна и тя е основна за битката ни против сходни финансови измами.

– Поздрави ли ви премиерът Бойко Борисов за новата Ви позиция?
– Снощи (вторник вечерта, б.р.) се чухме и в полза на истината няма по какъв начин да не бъда поздравен от премиера, по този начин също и желая да благодаря и на всички сътрудници в Народното събрание, които са от разнообразни политически фамилии, които също показаха поддръжката си. Чест и наслаждение е, че първият определен в тази взаимна група за парламентарен надзор на Европол е представител на България.

– Във Ваше лице.
– Да.

– Защо от време на време слушаме даже и от анализатори за някакъв спор „ Борисов-Цветанов “? Ту „ разцепвате ГЕРБ “ – чували сте и вие тези клюки, нали?
– О, от края на 2008 година ги слушам, да. Хубавият интервал, където никой не ме възприемаше насериозно от политическите ни съперници, беше когато изграждахме партия ГЕРБ. През 2006 година, когато министър председателят ме предложи да бъда ръководител на партия ГЕРБ заради законови ограничавания той да бъде, защото беше кмет, тогава единственото, за което се обърнах към него бе една, две години да нямам съществено наличие в националния ефир. Тогава Българска социалистическа партия създаваха една нервност в обществото за боклука на София и още какво ли не – това, което в действителност следим и през днешния ден. Тогава в действителност съумях с моите обиколки в страната, със срещите си във всяко едно обитаемо място, да изградим политическа инфраструктура, която през днешния ден да е мощната политическа партия ГЕРБ. И тъкмо през 2008 година към края усетиха, че ГЕРБ се движи доста добре, без значение, че няма никаква представителност в законодателната или изпълнителната власт. И тогава „ доброжелатели “ започнаха да идват да ми споделят по какъв начин „ Борисов ще ме прецака “, а при него отиваха и му споделяха: “Цветанов ще ти вземе партията “. Пълни дивотии! Хората възприемат политиците съществено когато са дружно и когато са обединени. Силата на ГЕРБ е, че всеки си знае своето място. Силата на ГЕРБ е, че всеки знае какъв е престижа на водача и че, ако Бойко Борисов нямаше този престиж към 2005 година, първо хората нямаше да го изберат за кмет на София на частичните избори, а по-късно 2007 година да го изберат наново за кмет. Силата на ГЕРБ и разликата сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили е, защото електоратът на ГЕРБ са десните гласоподаватели, е че в Съюз на демократичните сили започнаха да работят по това какъв да е първи. Всеки може да даде своето за сполучлив политически план, само че да знае, че там, където стои – има своята тежест. И би трябвало да бъдат употребявани неговите благоприятни условия и неговия потенциал. Когато се създаваше сегашния  кабинет, още веднъж се дискутираше опцията с съдружните ни сътрудници от Обединени патриоти, аз да бъда министър на вътрешните работи. Но споделих следното: „ Да, имам тръпка, тъй като това е тематика, която ме кара да съм съпричастен към бранш Сигурност, само че едно мощно ръководство би трябвало да има доста мощно парламентарно болшинство “. Това е систематизиране на функционалности на хората, които могат да допринесат  към цялостното устойчиво ръководство и осъществяване на четиригодишната ни управническа стратегия. Тогава с колегата Волен Сидеров поехме тази отговорност – да бъдем ръководители на парламентарните си групи  и да можем дружно в разговор да подсигуряваме тази непоклатимост на изпълнителната власт, която всекидневно, виждате, е подложена на доста рецензии от страна на опозицията, а и постоянно става обект на подправени вести в общественото пространство. Темата за разлики или ерес сред Борисов и Цветанов я чувам към този момент 10 години.

– „ Двамата се скараха “ – доста бързо обикаля даже коридорите на Народното събрание тази „ вест “.
– Да, „ скараха се “ (смее се, б.р.). Та, в този момент към този момент отчитаме 10 години от тези приказки. Аз почитам извънредно доста премиера и му благодаря за това, че в доста от случаите той има една дарба да чува разнообразни отзиви. И когато би трябвало да се вземе окончателното решение, той припознава особеното мнение, което е споделяно, тъй като несъмнено, колективът е този, който може да даде по-доброто решение на даден въпрос. Да оставим да си я приказват тази тематика, тези, които желаят да основават „ вести “, само че очевидно това е и като противопоставяне на вътрешните проблеми, които имат вътре, в Българска социалистическа партия. Защото неотдавна го чух и от ръководителя на БСП Корнелия Нинова и то в декларация от парламентарната естрада, че видите ли към този момент Борисов и Цветанов не се понасят. Да е жива и здрава! Желая на Българска социалистическа партия един ден да имат този микроклимат на отношение и почитание, както ние в ГЕРБ, тъй като тогава ще се усещат пълноценни на политическата сцена.

– Как Ви стои като съпротива в този момент Българска социалистическа партия с Корнелия Нинова начело спрямо времето на Михаил Миков, на Сергей Станишев?
– Не знам дали ще е правилно да давам оценка за други политически сили. Мога да кажа, че за мен е значимо да бъдем единни по дадени дела. И да бъдем единни по просперитета и бъдещето на България. И в случай че мога да направя една параленост – имало е доста по-конструктивен разговор, оценка на другите отзиви и в значително от случаите даже сме били упреквани, че сме приемали решения на опозицията. Това е било в духа на спортсменството, който би трябвало да съществува сред политическите партии. В най-тежката борба сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия по времето на Станишев, когато той беше определен за президент на ПЕС, и министър председателят, и аз сме казвали, че това е добре за страната ни. Защото ще се приказва повече за България измежду водачите на европейските социалисти. Днес се работи доста по-трудно с Българска социалистическа партия от позиция на това, че даже и да възприемат обещано решение за положително, единствено тъй като е препоръчано от ръководещото болшинство или от ГЕРБ, незабавно са срещу. Това е една лекомисленост в политиката, демонстрирана от една партия, която претендира, че е систематична, една партия, която има своите декларирани европейски полезности и евроатлантическа ориентировка.

– Разговаряхте в Брюксел с ръководителя на ЕНП Жозеф Дол. Има ли действителна причина партията на унгарския министър председател Виктор Орбан да напусне ЕНП и тъкмо преди евроизборите това да се употребява против всички партии от фамилията на ЕНП?
– Не бих влизал в елементи за диалога, който организирах с Жозеф Дол. Но тематиката „ Унгария “ беше коментирана. Разбира се,че сме обезпокоени от това, което се случва. Аз съм уверен, че ще се откри най-правилното решение, с цел да не се дестабилизира Европа. А в същото време всички тези рекомендации и констатации, които има, да могат да бъдат изчистени и да бъде фактически обезпечено, че няма да се влезе в тази посока, където Унгария да бъде държава-членка, само че без право на глас. Убеден съм, че разсъдъкът ще надделее и не бих желал да влизам в детайлите, което в действителност като оценка бе обещано от водача на Европейската национална партия.

– С какво ще бъдат по-различни тези европейски избори?
– От подема на национал-популизма. Ако до в този момент всички говорихме за интегритета на държавите-членки на Европейски Съюз, в този момент виждате, че в значително от случаите фокусът е повече върху националистическите течения, които основават едни антиевропейски настроения и то по-специално в развитите демокрации, които бяха най-потърпевши от миграционната  вълна. Като приказваме за популизъм, мога да дам образец с „ Визия за България “ на Корнелия Нинова. Откъде ще дойдат тези милиарди, с цел да изпълниш тези задължения? Първо ти би трябвало да направиш всичко допустимо да увеличиш приходите, с цел да правиш повече разноски. Ако ти нямаш концепция от кое място ще дойдат тези пари, това значи, че просто се целиш в популисткия избор на гласоподавателите. А популизмът, отново ще повторя – не би трябвало да е характерен за партия като Българска социалистическа партия, която претендира, че е систематична партия. На евроизборите ние ще заложим на действителните неща,които сме създали, действителните процеси, които са се случили в България тъкмо с помощта на европейската взаимност.

– Наскоро евродепутатът Ангел Джамбазки направи коментар пред „ Труд “, че евроизборите ще са като избор на доверие към държавното управление. Съгласен ли сте с тази теза?
– Смятам, че евроизборите и резултатът,който ще бъде реализиран, ще даде спомагателната непоклатимост, от която се нуждае ръководещото болшинство. Хората, и по-специално тези, които влагат в страната ни, желаят да има политическа непоклатимост. Всички си спомняме интервалите, когато изпадаме в политическа рецесия, когато имаме длъжностен кабинет, когато никой от служебния кабинет не носи отговорност, тогава в действителност могат да бъдат нанесени огромни вреди и на бюджета и да остане едно тежко завещание на страната ни. Бизнесът стопира да влага и изчаква да види какви са резултатите от изборите, какво ще бъде държавното управление, което ще се образува. А сега имаме 4 % стопански напредък за втора поредна година. Това значи тъкмо тази непоклатимост, която всеки един жител желае за страната си, тъй като тя води увеличение на приходите на хората.

– Като казахте политическа рецесия – предходната седмица наблюдавахме една замяна на реплики сред президент и министър председател, парламент и президент по отношение на рокадите в кабинета. Какви са връзките с президента?
– Президентът Радев извършва прецизно напътствията от Българска социалистическа партия. Президентът трябваше да осъзнае едно извънредно значимо нещо – по българската Конституция, когато един държавен глава е определен, той би трябвало да бъде обединител на нацията. И би трябвало да търси този консенсус, който да понижава политическото опълчване. Що се касае до указа, президентът търсеше борба под една или друга форма. Той я направи, тълкувайки подзаконовия нормативен акт. Но тук не беше обвързано освобождението на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи с предлагането за назначението му. Ако прочетем деликатно закона за Министерство на вътрешните работи, ще забележим какво би трябвало да се направи, когато приказваме за освобождение на основния секретар. Едно от основанията е освобождение по лично предпочитание. За назначението на основен секретар към този момент би трябвало фактически да има координиране и това е обвързване както на изпълнителната власт, по този начин и на президента.

– Притеснява ли ви вид, при който Румен Радев направи политически план? Или изобщо появяването на нов политически план?
– Много е елементарно да се подведеш, че елементарно се прави политическа партия. Аз мога да го кажа от опит. Три години ние изграждахме партията, с цел да се явим на парламентарни избори. Партийната работа е една от най-неблагодарните. Трябва да отделиш доста време, да направиш хиляди срещи и най-после, когато отиваш на избори, ти не знаеш какъв ще бъде окончателният резултат. Изграждането на една партия не е това, което можеш да приказваш от жълтите павета. Не е това, което можеш да приказваш от телевизионните студия. Има специфичност. На първо място би трябвало да си откровен с хората, когато приказваш с тях. Когато Георги Първанов стартира АБВ, го коментирахме с премиера. И аз видях кои са хората, които ще построяват тази организация. Казах му на премиера, че съм спокоен. Защото доста е елементарно да смяташ, че си доста огромен и като имаш положителното говорене, всички би трябвало да са ти длъжни и да гласоподават за теб. Нищо сходно. В избори и в правенето на политики от политиците, това е един доста комплициран развой.

– Виждам, че и в този момент сте спокоен.
– Убеден съм,че когато някой осъзнае какъв брой е комплицирано да направиш една партия, толкоз по-малко ще бъдат искащите да вършат политически планове. Всеки, който желае да направи, да заповяда. Аз мога да кажа, че участвайки в политиката до сегашния миг, мога да виждам всеки един в очите и нямам от какво да се срамя. Политиката единствено ми е взела. В политиката няма почивен ден. И съм безпределно, безпределно признателен на моето семейство за поддръжката, която ми дава. Ако е допустимо, бих желал посредством страниците на „ Труд “ да им кажа откровено „ Благодаря! За всичко! “.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР